توجه داشته باشید تفاوت نسل های cpu به  واقع یکی از سردرگمی های افراد اماتور می باشد. اکثر اوقات به دلیل عدم  آگاهی،  اقدام به خرید پردازنده هایی با کیفیت پایین و نامناسب می کنند.  قبل از خرید cpu بایستی در مورد نسل های مختلف پردازنده ها اطلاعاتی کسب  نماییم. یک باور غلط وجود دارد که عدد جلوی core نشان دهنده نسل یا هسته  cpu می باشد!

مثلا cpu core i5 را یک  پردازنده نسل 5 یا 5 هسته ای قلمداد می کنند و هر چه عدد جلوی core بیشتر  باشد cpu را بهتر و باکیفیت تر می دانند که در واقع این ذهنیت صحیح نیست و  یک cpu core i7 نسل 1 به هیچ عنوان از لحاظ قیمت، کیفیت و کارایی قابل  مقایسه با یک cpu core i5 نسل 4 نمی باشد و هرچه عدد نسل ها بالاتر باشد  تکنولوژی های به کار رفته در پردازنده ها بهتر شده و تغییرات گسترده ای در  رده های مختلف پردازنده ها اعمال می شود.

اصولا  در هر نسل نسبت به نسل قبل از خود با تزریق فناوری های جدید در نسل جدید،  حدودا 20درصد مصرف انرژی در پردازنده کاهش یافته و قدرت پردازنده نیز  افزایش یافته است.

از سال 2008 به بعد  پردازنده های با پسوند core ix جایگزین آنها شدند و بازار را در قبضه خود  قرار دادند به طوریکه با هر تغییر نسل که انجام می شود تفاوت نسل های cpu  به صورت کاملا محسوسی مشخص بوده و خودنمایی می کند. ما در کامپیوتر هوشمند  سعی داریم هوشمندانه ترین انتخابها را مبتنی بر آگاهی به شما عزیزان ارائه  دهیم. در ادامه به معرفی نسل های پردازنده اینتل می پردازیم:

نسل 1 : Nehalem

Nehalem  یک ریز معماری پردازنده اینتل بود که جانشین معماری core اولیه شد که  محدودیتهای خاصی مانند عدم توانایی در افزایش نرخ کلاک، لوله کشی ناکارآمد و  غیره داشت. پردازنده های Nehalem سال 2010عرضه شدند.

نسل 2 : Sandy Bridge

این  معماری در سال 2011 جایگزین Nehalem شد. این نسل از فرآیند 32 نانومتری  (در مقابل 45 نانومتری استفاده شده در Nehalem ) بهره می برد. سندی بریج،  در مقایسه با نهالم، 11.3 درصد افزایش عملکرد داشت.

نسل 3 : Ivy Bridge 

پردازنده  های اینتل Ivy Bridge در سپتامبر 2012 معرفی شدند که طبیعتا سریعتر از مدل  های قبلی خود بودند و از فرآیند 22 نانومتری (در مقایسه با 32 نانومتری  Sandy Bridge) استفاده می کردند. این پردازنده ها تا 50درصد، انرژی کمتری  مصرف می کند و در مقایسه با پردازنده های سندی بریج، بین 25 تا 68درصد  عملکرد بیشتری ارائه می دهد.

نسل 4 : Haswell 

پردازنده  های Haswell در ماه ژوئن 2013 وارد بازار شدند و از همان فرآیند 22  نانومتری ایوی بریج استفاده می کنند. بهبود عملکرد پردازنده هزول نسبت به  ایو بریج، 3 تا 8 درصد است. مزیت اصلی Haswell این است که به دلیل مصرف برق  کم، میتوان از آن در دستگاه های فوق سبک استفاده کرد.

نسل 5 : Broad Well

این  پردازنده ها در سال 2015 معرفی شدند و از فرآیند 14 نانومتری استفاده می  کنند که اندازه آن 37درصد کوچکتر از مدل های قبلی است. طبق گفته اینتل، عمر باتری دستگاه با پردازنده برادول تا 1.5 ساعت افزایش پیدا می کند.

نسل 6 : Sky Lake

اینتل  پردازنده های نسل ششم اسکای لیک را در آگوست 2015 معرفی کرد. این پردازنده  ها از همان فناوری 14 نانومتری تراشه های برادول استفاده می کنند و  خصوصیات مشابهی دارند.

نسل 7 : Kaby Lake

نسل  هفتم پردازنده های اینتل با کد "کبی لیک" در سال 2016 معرفی شد.Kabylake  اساسا نسخه تازه شده ای از معماری اسکای لیک با بهبودهای کمی و کیفی است و  از همان فناوری 14نانومتری استفاده می کنند. کبی لیک اولین ریز معماری  اینتل است که درایور رسمی برای سیستم عامل های قدیمی تر از ویندوز 10 دارد.  کبی لیک به همراه خود یک معماری گرافیکی جدید برای بهبود عملکرد گرافیک سه  بعدی و پخش ویدئوی 4k داشت.

نسل 8 : Kaby Lake R

در  سال 2017 اینتل به روز رسانی تراشه های کبی لیک R را به عنوان نسل هشتم  پردازنده های خود معرفی کرد که همان کبی لیک را دارند، اما برخی چیپست های  نسل هشتم از رم DDR4-2666 و DDR3L پشتیبانی نمی کنند.

نسل 9 : Coffe Lake 

پردازنده  های Coffe Lake در اواخر سال 2017معرفی شدند که به همراه انها معماری  پردازنده های core i9 نیز معرفی شدند. پردازنده های کافی لیک برای اولین  بار محدودیت 4 هسته در هر cpu را شکستند و پردازنده های بعد از ان حالا می  توانند از 8 هسته در هر cpu پشتیبانی کنند. پس از اینکه تعداد هسته ها زیاد  شد، مطمئنا گرمای تولید شده توسط آنها نیز بالاتر خواهد رفت. برای رفع این  مشکل، اینتل به جای خمیر حرارتی که در تفاوت نسل های مختلف پردازنده، پخش  کننده حرارت یکپارچه(IHS) را به قالب cpu متصل کرد.

نسل 10 : Cannon Lake و Ice Lake 

معماری  نسل دهم اینتل موسوم به Cannon Lake، که با فناوری کاملا جدید 10 عرضه می  شود، در سال  ۲۰۱۷ عرضه شد، اما تولید انبوه آن به‌طور رسمی از سال ۲۰۱۸  آغاز شده است. تراشه های Ice Lake به‌ عنوان نسل دوم پردازنده‌های ۱۰  نانومتری تولید می‌شوند. آن‌ها از سوکت‌های BGA1526  استفاده می‌کنند و  پشتیبانی از DDR4 3200 و LPDDR4X 3733 نیز به آن‌ها  اضافه شده است.

نسل 11 : Tiger Lake و Comet Lake

پردازنده  های تایگر لیک که در مراسم Architecture Day 2020 اینتل معرفی شدند، از  فناوری ترانزیستورهای 10 نانومتری استفاده می کنند. این پردازنده ها نسبت  به پردازنده های آیس لیک، 30 درصد افزایش عملکرد داشتند.

نسل 12 : Alder Lake 

جدیدترین  نسل از پردازنده های اپل موسوم به Alder Lake، در روز 4 نوامبر 2021 معرفی  شدند و برای اولین بار، دیگر از پردازنده core i3 خبری نیست و فقط سه  پردازنده i5، i7 و i9 عرضه می شوند. این پردازنده ها نیز مانند تراشه های  تایگر لیک از فناوری 10 نانومتری استفاده می کنند. بنابر ادعای اینتل این  تراشه ها تا 30درصد از بهترین پردازنده های AMD عملکرد بهتری دارند.

نسل 13 : Raptor Lake

اینتل  نسل سیزدهم Core Raptor Lake را با شش پردازنده جدید آغاز  کرد و مدیران  این شرکت ادعا می‌کنند «بهترین تجربه بازی در دنیا» را برای  علاقه مندان  ارائه می‌دهد و تا ۲۴ درصد بهبود عملکرد در بازی را در مقایسه با نسل  دوازدهم اینتل ارائه می‌کند. بخش بزرگی از این تغییرات از این ناشی می‌شود  که Intel هسته‌های بیشتر،  رشته‌های بیشتر و سرعت کلاک بالاتری را نسبت به  قبل ارائه می‌دهد. به عنوان  مثال، Core i9-13900K،  نسبت به مدل دوازدهم  هشت هسته و هشت رشته بیشتر دارد، سرعت توربو اضافی ۶۰۰ مگاهرتزی را ارائه  می دهد. در نظر داشته باشید که Raptor Lake به صورت بومی از حافظه‎های DDR  5600 پشتیبانی می کند که ارتقایی قابل توجه نسبت به حافظه‎های DDR5 4800 در  Alder Lake بوده است. 

امیدوارم این مطلب برای شما مفید بوده باشه و بتوانید با انتخابی هوشمندانه، cpu موردنظر خود را انتخاب نمایید.